Tel: +36 1 322 0032
Bécsi Operaház


Bécs zenei életének legfőbb centrumának a Bécsi Operaház, vagyis más néven a Wiener Staatsoper tekinthető. Az Állami Operaház hatalmas épülete 2200 néző befogadására alkalmas. Nem véletlen tehát, hogy a Bécsi Operabál is ebben a lenyűgöző szépségű épületben kerül megrendezésre, minden év februárjában.

A Bécsi Operabál jellegzetességeként érdemes megemlítenünk azt, hogy a világon, egyedülálló módon, csak itt, a Bécsi Operabálon szokták balról megnyitni a keringőt. A Bécsi Operaház tervei az 19. század közepén kerültek megalkotásra, mivel ekkor döntött úgy a város vezetősége, hogy elérkezett az ideje a városközpont megújításának. Ez az újítás magában foglalta azt is, hogy Bécsnek új Operaházat építsenek. A Wiener Staatoper meseszép épületét 1861 és 1869 között építették fel a Ringen. Az épület terveinek elkészítése Eduard van der Nüll és August von Siccardsburg nevéhez köthető.

A neoreneszánsz stílusjegyekkel ékesített épület megnyitójára 1869. május 25-én került sor. A híres eseményen Erzsébet császárné, valamint Ferenc József császár is képviseltette magát. Sajnos a megnyitó napját, már egyik tervező sem élhette meg, mivel néhány hét eltéréssel mindkét férfi elhalálozott. Az Operaház megnyitó ünnepségén első ízben a Don Giovanni című, Mozart opera csendült fel. A meseszép épület egészen a második világháború kirobbanásáig tündökölhetett eredeti szépségében.

Ezt követően aztán, az 1945-ös esztendő során súlyos bombatámadás érte az Operaházat. A romjaiba dőlt épületet kívülről az eredeti állapotára igyekeztek vissza restaurálni a szakemberek, ám az épület belsejét már modern technikával építették újjá. Az Operaház restaurálását követően, 1955-ben nyitotta eg újfent kapuit a Wiener Staatoper, a Fidelio című, Beethoven operával. A világ legismertebb operaházai között szerepel a Bécsi Állami Operaház is, így nem véletlen, hogy a bécsiek roppant büszkék a városukban működő intézményre. Az Operaház falai között magas színvonalú előadások várják a nézőközönséget, így Bécsben járva hiba volna elszalasztani legalább egyetlen előadás megtekintését.

Amennyiben nem rajong az opera előadásokért, akkor is érdemes ellátogatni a Wiener Staatoper épületéhez, hiszen meseszép látvány tárul a látogatók elé a Ringre érvén. Az Operaház története iránt érdeklődő látogatók számára mindenképpen javasolt felkeresni az Operamúzeumot is, amelyben a Bécsi Állami Operaház teljes történetével lehet egészen részletesen megismerkedni. Az Operamúzeumban többek között korabeli fényképek, történelmi jelmezek, valamint egykori lejátszási listák is megtekinthetőek, így valóban alapos betekintést lehet nyerni az egykori, és a jelenleg is működő Operaház életébe. Az Operamúzeumban akár tárlatvezetés is igényelhető, több nyelven. Az Operamúzeum előcsarnokában lehetőség van arra is, hogy valamilyen maradandó emléket vásároljunk magunknak az Operaházzal kapcsolatban. Árusítanak többek között DVD-ket, CD-ket, számos fotót és könyveket is így akár az otthon maradt családtagjainkat is meglephetjük egy szívhez szóló, értékes ajándéktárggyal, ami szorosan kötődik a Bécsi Állami Operaház történelméhez.

A Wiener Staatoper múzeumára a Hanuschgasse 3. szám alatt lehet rálelni. Amennyiben Adventkor Bécsben jár, mindenképpen azt javasoljuk, hogy látogasson el az Operaházhoz, valamint az Operamúzeumhoz is, hiszen páratlan látvánnyal és felejthetetlen élményekkel gazdagodhat, eme két nagy jelentőségű helyszínen!

Érdemes az Operaház épületét sötétedés után is megcsodálni, hiszen a hatalmas Operaház kivilágítva még csodálatosabb látvánnyal kápráztatja el a látogatókat.


Válasszon 10 utazási időpont közül
Foglaljon utazást
már 3 590,- tólUtazás foglalás


14 indulási helyszín:

Budapest, Buda - Budaörsi út, Tatabánya - Tata, Győr, Mosonmagyaróvár, Székesfehérvár, Szeged, Kecskemét, Inárcs, Debrecen, Miskolc, Eger, Gyöngyös, Hatvan,