Tel: +36 1 322 0032
Belvedere

Bécs igazán kedvelt városnak számít a turisták körében. Ez nem meglepő, hiszen a meseszép város rengeteg látnivalóval és színes programajánlattal várja a látogatóit. Ausztria fővárosának egyik leghíresebb és legszebb látványosságának számít a Belvedere kastély is.

A Belvedere egykoron nyári palotaként funkcionált. A gyönyörű épületet Savoyai Jenő herceg építtette fel, Lukas von Hildebrandt által. Egykoron a Belvedere Bécs kapui előtt állt, mára azonban a nagyváros körbevette a kastélyt.

A Belvedere barokk stílusjegyekkel ékesített épülete két részből áll össze. Az egyik a Felső-Belvedere, a másik pedig az Alsó-Belvedere nevet viseli. A palotacsoport falain belül jelenleg múzeum üzemel, amely az osztrák művészet legremekebb alkotásait mutatja be a középkortól kezdődően, egészen napjaink alkotásaiig. A Felső-Belvedere falai között látható például a leghatalmasabb Klimt gyűjtemény is, amely a világon egyedülállónak számít. Itt lehet megtekinteni például a Csók és a Judit című alkotást is, amelyek Gustav Klimt munkásságának legimpozánsabb darabjainak számítanak. Klimt művei mellett helyet kaptak itt Kokoschka és Schiele műalkotások is, valamint számos bécsi biedermeier és francia impresszionista festő alkotásai is szemügyre vehetőek a kastély falai között. Wotruba, Hausner, Makart, valamint a híres Hundertwasserhaus megalkotójának, Friedensreich Hundertwassernek is meg lehettekinteni néhány mesterművét a Felső-Belvederében.

Ugyancsak itt, ebben a palotarészben lehet szemügyre venni a znaimi oltárt, valamint számos barokk művészeti alkotás is megtekinthető, így mindenképpen ajánlott a művészetkedvelők számára ellátogatni a Felső-Belvedere épületébe. A Felső-Belvederében található műalkotások megtekintése után pedig, mindenképpen azt javasoljuk, hogy látogasson át az Alsó-Belvederébe is.

Az Alsó-Belvedere falai között voltak Savoyai Jenő dísztermei és lakószobái is. Jelenleg ebben a palotarészben időszaki kiállítások várják a művészetek iránt érdeklődő látogatókat. A Belvedere Dísztermében, a Középkori Kincstárban, napjainkban a Belvedere középkori anyagába nyerhetnek betekintést a turisták, ezért ide is érdemes megváltani a belépőjegyet. Az Alsó-Belvederében az időszaki kiállításokon bemutatott alkotások mellett, a herceg lakószobáinak fényűző pompájába is betekintést lehet nyerni. A dísztermek és lakószobák közül a legkiemelkedőbbek és legszebbek nem mások, mint az Arany szoba, a Márvány Galéria és a Groteszk terem.

Savoyai Jenő herceg halálát követően a Belvedere Mária Terézia tulajdonába került. Mária Terézia, miután birtokba vette a meseszép palota együttest, elhelyezte benne a császári galériát is. Mária Terézia után, a következő birtokos Ferenc Ferdinánd volt a Belvederében, majd az ő 1918-as halálának bekövetkezte után kitört az I. Világháború. Az 1919- es év óta, az Osztrák Képtárnak ad otthont a Belvedere.

A Belvedere kastély meseszép kiállításainak megtekintése után, érdemes a kertben is egy nagy sétára indulni. A kastélykert ugyanis, francia minta alapján lett kialakítva az 1700-as évek során. A kertészmérnök, Dominique Girard volt, akik a barokk kertkompozíció szabályainak megfelelően egy szigorúan szimmetrikus kertet alkotott meg a kastély alsó és felső része között. Eme csodaszép kert köti össze a Belvedere két épületrészét. A csodálatos kialakítású kertben meseszép a kilátás Bécsre, ennek köszönhetően kapta a kastély is a nevét, hiszen a Belvedere azt jelenti, hogy „szép kilátás”. A kertben szobrok, szökőkutak, meseszép virágágyások, sövények és fák vannak, amelyek igazán varázslatossá teszik a területet.


Belépőjegy: kb. 14 €/fő


Advent Bécs 2019
Indulási időpontok

Utazás busszal


A részvételi díj az alábbi költségeket nem tartalmazza de kötelezően fizetendő:
BBP biztosítás: 390.-Ft/fő,
Foglalási díj: 1000.-Ft/fő
Városi belépő + városi transzfer (helyszínen fizetendő): 5 EUR/fő