Tel: +36 1 322 0032
Likőrmúzeum és gyárlátogatás - kóstolással

Új programunk a bécsi adventi forgatagban, mindazoknak, akik valami formabontóra várnak. Ennek keretében felkeressük az Alt Wiener Schnapsmuseumot, amely 1875 óta foglalkozik likőr- és schnapskészítéssel, és ahol a régi szép idők újra megelevenednek. A Pomberger és a Fischer család által alapított gyárat, amely hamar a Monarchia egyik legjobb minőségű főzdéjévé növi ki magát, ma egyre többen keresik fel, főleg Karácsony előtt, hogy sajátos élményben legyen részük és valami finom (iható) ajándékot vehessenek. Mindmáig a Fischer család irányítása alatt áll az üzem, ők gondoskodnak arról, hogy a látogatók és a bécsiek is kiváló minőségű likőrhöz juthassanak, természetesen az eredeti recepteket is mindmáig használják.

Tekintsünk be egy monarchiabeli család üzemének kulisszái mögé!

A látogatásunk alatt utazást teszünk vissza az időben, a Monarchia fénykorába. Akkoriban, mint a császári udvar egyik beszállítója, a Fischer-família nagyszabású üzemet épített ki itt.

A történet 1875-ben kezdődött, amikor Barbara Hoffmeister feleségül ment a helyi kereskedőhöz, városi tanácsnokhoz, Franz Pomebergerhez, aki egy jó nevű szatócsboltot működtetett az üzem mai helyén. Pomeberger korai halála után Barbara viszi tovább az üzletet, majd a lánya hozzámegy Friedrich Fischerhez, aki utazó kereskedőként dolgozott, ami akkoriban igazi kuriózum volt a Birodalomban. Mivel Fischer eredeti szakmája szerint kémikusnak tanult, tudását két fronton tudta később kamatoztatni. Egyrészt sikeresen kísérletezett ki új ital ízeket, másrészt jó érzékkel tudta azokat eladni. Fischer volt az első, aki kereskedelmi forgalomban málnaszörpöt adott el, majd később az ő segítségével építik ki az elektromos világítást az utcában. Neki köszönhető az üzem felfuttatása is.

Azóta a Fischer család hatodik generációja foglalkozik a gyár életével. Gerald Fischer, jelenlegi tulajdonos ismerte fel a turizmusban rejlő lehetőségeket, és feleségével, Benitával a régi épületszárnyat múzeummá alakították át. Ma már évente mintegy 25.000 turista érkezik a Wilhelmsstrasse 19. alá, hogy részese lehessen egy darabka történelemnek. A körforgás azonban nem áll meg, és Gerald reméli, hogy a gyerekek, Maleen és Patrick Fischer egy szép napon tovább folytatják a családi tradíciót.

A túrán először az 1902-es iroda kerül bemutatásra, az irodát részben ma is használják. Megtekinthetjük az eredeti pénztárgépet, a fából készült századeleji bútorzatot. Majd a múzeum következik, és végül az ízkutató terembe vezetnek át minket, oda, ahol eredetileg is készült e nemes ital. Itt láthatóak a régi rézüstök, amelyek formája hozzájárul a speciális aroma megszületéséhez. A látogatás alatt betekintést kapunk a Fischer család életének múltjába és jelenébe, végignézhetjük, hogy miként lett a kicsiny boltból nagyszerű schnapsmanufaktúra.

A vezetett túránk utolsóelőtti állomása a schnaps kialakulásának részleteit elemzi, a hozzávalóktól kezdve a főzési folyamatokon át a palackozásig. A tájékoztatás később nagy segítség lehet, hiszen a vizit befejező momentuma és fénypontja maga a kóstolás, amely tényleg igen bőséges tud lenni, hiszen a Schnapsmuseum rengeteg fajtát készít a nedűből, és mintáit rendszerint boldogan tárja látogatói elé. (Azoknak, akik  esetleg nem ihatnak alkoholt, finom málnaszörppel kedveskednek a gyárban, ami természetesen saját termék).

A program ára: 7 €


Advent Bécs 2019
Indulási időpontok

Utazás busszal


A részvételi díj az alábbi költségeket nem tartalmazza de kötelezően fizetendő:
BBP biztosítás: 390.-Ft/fő,
Foglalási díj: 1000.-Ft/fő
Városi belépő + városi transzfer (helyszínen fizetendő): 5 EUR/fő